Frosten vid Landet (frostbild.jpg)
Detta är en annan vy av Landet på Landet en vårdag 2004,  då rimfrosten hänger kvar i träden på morgonkvisten. "Backen"är namnet på stället i Östanbjörke i närheten av  Sunne i Värmland. Namnet på gården var tidigare "Storlarsgården", varför vet jag inte men kanske 'Stor-Lars' har bott där någon gång. Stugan är renoverad 1924 och under brädfordringen finns gedigna stockar liggtimmer, vilket tidigare var husets ytterväggar.
Platsen på bilden ovan  var tidigare åkermark på ett jordbruk på 28 har,  där 11 barn växte upp. Tidigare ägare hette Albin Nilsson och hans fru Olga. Olga Nilsson vägrade att flytta till den villa som Albin sedermera köpte i Sunne. Istället bodde hon ensam kvar på Backen till dess att hon togs in på något ålderdomshem i närheten. Backen behöll hon och hon hade för avsikt att flytta tillbaka när hon "blev frisk". Men tyvärr.  När hon dog ordnade barnen med auktion.  Stugan där alla dessa barn bodde, och som nu är mitt andningshål i världen, är bara på 60 kvm, 1½-plan.

Jag köpte stället på gårdsauktionen 1972 för 27 000 kr. Till saken hör att jag kom försent till auktionen så att när jag steg ur bilen så ropade auktionsförättaren Gunnar Eriksson: "26 500, första, 26 500 andra......
Då ropade jag från bilen: "27 000!" " En ny intressent" sa Gunnar E.,  och så slog han i klubban. Den som bjöd sist var sonsonen i huset, son till Gösta Nilsson, och jag förmodar väl  därför att hans avsikt  enbart var att trissa upp priset till 'lämplig' nivå. De tyckte nog att priset blevtillräckligt  högt, medan jag som var van vid Stockholms-priser tyckte att priset var ganska lågt. Tomtarealen var i alla fall 5000kvm och ett helt ogenerat läge.  Dottern Rut kom sedan dit och bjöd oss på medhavt kaffe och tårta för hon tyckte nog lite synd om oss
Mina barn har varit  där under alla år men på de senare åren är det bara lite sporadiskt som de hälsar på i stugan.

Under årens lopp har jag ägnat mig åt mycket renoveringsarbete där jag i möjligaste mån försökt behålla den ursprungliga karaktären hos huset.<>Jag har senare byggt till 24 kvm för att ha som badrum och nytt kök.  Än är det inte färdigt men det sker en bit i taget. Avsikten med tillbyggnaden var att min fru Elvy skulle få det lite bekvämare, men när hon dog 1997 så var inte färdigställandet lika prekärt längre. Jag har en gammal  industritvättmaskin som behållare för vatten, i badrummet, i vilken jag har uppvärmningspatron med el och en termostat så att temperaturen på vattnet alltid är exakt 40 grader. En dränkbar pump i behållaren pumpar upp vatten i duschkabinen. På det viset har jag så att jag kan sköta hygienen på bästa sätt. Därtill har jag ordnat med djupborrad brunn (57 m) med 3000 l/h så det är enkelt att hantera vattenförsörjningen, av bästa kvalité.  Numera så blir det mest att man är i stugan för att plocka lingon och svamp som finns i rätt stora mängder, och besöka alla auktioner och 'loppmarknader'  i trakterna runt om.  Om det blir färdigbyggt någon gång får vär framtiden utvisa.
Per-Olof Eriksson

iksson

ml>